iyi bir baba

İyi Bir Baba Olmak Demek?

İyi Bir Baba Olmak Demek?

baba olmakİyi bir baba olmak demek?
Çocuğunun cebini parayla doldurup
Geleceğini satın aldığını sanmak mı ?
İyi bir baba olacağım diyerek yola çıkıp
Kötü bir baba olmaya yol almak mı ?
Her istediği şeyi alıp, her istediğini yapmak mı ?
Gözlerinin önünden süzülüp akarken
Ne de çabuk büyümüş bu diyerek
Şaşırıp kalmak mı ?

İyi bir baba olmak demek (daha&helliip;)

iyi bir baba

Annelik Hikayesi

Annelik Hikayesi

annem1. Okudum ki: Doğduğunda mutlaka sadece anne sütü verilecek. Yoksa biberona alışabilir veya “emzik karıştırma sorunu” yaşayabilirmiş.
Yaşadım ki: Bebişin kilosu önemli miktarda azalır ve doktor formula ver derse, aynen formula takviyesini dayıyormuşuz.

2. Okudum ki: Sallayarak uyutmaya alıştırmamak lazımmış.
Yaşadım ki: İlk 3 ay bebişin uyuması için her yol mübahmış. (daha&helliip;)

iyi bir baba

Güzel Bir Hikaye “Kız İsteme”

Güzel Bir Hikaye  “Kız İsteme”

kizistemeBir kız isteme olayında, kızın babası erkek tarafına söyle der :
-Efendi benim kızı isteyen çok sizin neyiniz var neyiniz yok ?

Delikanlı girer söze :
-Rahim ve Rahman olan Allah aç bırakmaz kendisini zikredeni. O Alim dir. Günaha düştüğümüzde ve pişman olduğumuzda Gaffarlığını gösterir.
Gece çalıştığım yere El Hafiz der öyle girerim.
Neyiniz var diyeceksiniz. Hiçbir şeyim yok Çünkü O dur Malik-ül Mülk.
Ya paran biter de karanlıkta kalırsanız diyeceksiniz, En Nur deriz aydınlanır Beytimiz.  (daha&helliip;)

iyi bir baba

AKİKA KURBANI VE AKÎKA KURBANINDA ARANAN ŞARTLAR

AKİKA KURBANI VE AKÎKA KURBANINDA ARANAN ŞARTLAR 

akikaAKİKA KURBANI 

Yeni doğan bebeğin başındaki ilk saçlarına akika; bu çocuğun doğumundan yedi gün sonra başındaki tüyleri kısmen veya tamamen traş edip adını koyduktan sonra Allah`u Teâlâ`ya şükür için kesilen kurbana akîka kurbanı denir. Hz. Aişe (r.a.)`den şöyle rivâyet edilmektedir. 
“Resul-i Ekrem (s.a.s.) bize erkek çocuklar için iki, kız çocukları için bir koyun “akîka” olarak kurban etmemizi emretti.” (Ibn Mâce hadis no: 3163, Zebâih, no: 1515). 
Yine Hz. Âişe validemizin rivâyetine göre, Peygamber Efendimiz (s.a.s.), torunları Hasan ile Hüseyin`in doğumlarının yedinci günü akika kurbanlarını kesmiş ve adlarını koymuştur. (Tecrid-i Sarıh Tercümesi, XI, 401)  (daha&helliip;)

iyi bir baba

Hz. Ali’nin Rüyası

Hz. Ali’nin Rüyası

ruya)Ashabtan (Peygamberimizin arkadaşları) Abdullah oğlu Cabir bir rüyasında, büyük ineklerin küçük inekleri sağdığını, hastaların sağları ziyaret ettiğini, kuru bir çay kenarında yemyeşil bahçeler bulunduğunu, minberde (camilerde imamın hutbe okuduğu yer) koca koca putlar durduğunu gördü. Bu, sıradan bir rüyaya benzemiyordu. Bunun önemli bir mesajı olmalıydı. Bu rüyayı yoracak kişi olarak ilk defa Hz. Ali aklına geldi. Hz. Peygamberin “İlim beldesinin kapısı” diye nitelediği Hz. Ali ancak güvenilir bir açıklama getirebilirdi. Bu düşüncelerle rüyasını yordurmak üzere Hz. Ali’ye müracaat etti. (daha&helliip;)

iyi bir baba

HIDRELLEZ

  HIDRELLEZ 


Hızır ve HIDRELLEZIlyas (a.s)`ın her bahar başlangıcında buluştuklarına inanılan milâdi 6 Mayıs, Rumî 23 Nisan`a rastlayan güne verilen isim. Söz konusu günde Hızır ve Ilyas (a.s)`ın buluşarak sohbet ederler ve bu günlerde vakitlerini Allah yolunda olmanın ve birlikteliklerinin verdiği sevinçle kuvvet bulurlardı. Hızır (a.s)`ın Allah`ın lütfu ile dolaştığı yerde yeşillikler çıkar ve çorak yerler çiçeklere bezenirdi. Işte bu olaya dayanarak, halk zamanla bu günlerde buluşup Hızır ve Ilyas (a.s) ın geleneğini sürdürmek amacıyla özel anda ve dua günleri tertib eder olmuşlar. Ancak bu zamanla aslî hüviyetinden çıkarılarak günümüzde olan şekliyle Hıdrellez adını almıştır. (daha&helliip;)

iyi bir baba

Kristof Kolomb’un Sancak Gemisi Bulundu Mu?

Kristof Kolomb’un Sancak Gemisi Bulundu Mu?

gemiÜnlü denizci Kristof Kolomb’un yaklaşık 500 yıl önceki Amerika kıtası seferindeki sancak gemisi Santa Maria’nın enkazının bulunduğu sanılıyor.
Haiti’nin kuzey sahili açıklarındaki gemi enkazının, dünyanın en önemli denizaltı keşiflerinden biri olabileceği belirtiliyor.
Independent gazetesinin özel haberine göre, Santa Maria’nın o bölgede deniz dibinde yattığı yaklaşık 10 yıldır tahmin ediliyordu.
Bu bilgiden hareket eden ünlü Amerikalı sualtı arkeoloğu Barry Clifford ve ekibi araştırmalarını yoğunlaştırarak gemi enkazının Santa Maria’ya ait olduğu tespitini duyurdu. (daha&helliip;)

iyi bir baba

Padişahların Tılsımlı Gömlekleri

Padişahların Tılsımlı Gömlekleri

gomlekOsmanlı sultanlarının ayet, hadis ve sembollerle süslü her biri üç-dört yılda dokunan ‘tılsımlı gömlekler’inin sırrı hâlâ çözülemiyor. Uzmanlar, gömleklere işlenen şifrelerin Osmanlı tarihine ışık tutacağına inanıyor. Osmanlı padişahlarının savaşta galip gelmek, nazardan korunmak ve şifa bulmak için giyindikleri tılsımlı gömleklerin üzerindeki harf ve rakamların işaret ettiği anlam şimdilik bir sır.

Üstelik çözülemeyen yalnızca şifreler değil, kumaşların nasıl olup da 8 bin çözgü ipiyle dokunduğu da anlaşılabilmiş değil.

Gömleklerin şifresini ve dokuma tekniğinde kullanılan formülü bulmak ise merak tatmininden daha öte bir anlam taşıyor. Amaç, ‘altın oran’ı Türk tekstilinin hizmetinde kullanmak.

Tılsımlı sultan gömlekleri, ayet ve duaları tespit eden bir alim, işe başlamak için ‘eşref saati’ni hesaplayan müneccim ve sonunda gömleği bezeyen nakkaşların ortak ürünü. Kumaşlar çoğunlukla o zamanki (daha&helliip;)

iyi bir baba

Anneler Günü

Anneler Günü

annelergunuAnneler Günü kendini 1600’lü yıllarda İngilizlerin “Mothering Sunday” (Anneler Pazarı) kutlamalarında gösterdi. Hıristiyanlığın Avrupa’ya yayılmasından sonra “Anneler Pazarı” kutlamaları ruhani bir güç sayılan “Anneler Kilisesi” ni onurlandırmak amacıyla düzenlenmeye başlandı, doğurganlık ve inanç yine bir araya geldi.

İçinde bulundukları dönemde zor koşullar altında yaşayan ve çoğu zaman çalıştıkları yerlerde barınan İngilizler bu özel günde izinli sayılırlar ve tüm günlerini evlerinde anneleri ile geçirirlerdi. Hatta biraz da Hıristiyan aleminin yortu geleneğinin etkisiyle olsa gerek  “mothering cake” adını verdikleri bir tür pasta götürme adeti yerleşmişti.

Hıristiyanlığın Avrupa’da yaygınlaşmasından sonra bu kutlama, onlara hayat veren ve kötülüklerden koruyan ruhani bir güç sayılan “Anneler Kilisesi” ni onurlandırmak amacıyla değişti. Zamanla kilise festivali Anneler pazarı kutlamaları ile birleşerek, beraber kutlanmaya başlandı. (daha&helliip;)

iyi bir baba

Takdir Edilmeyi Beklemeyin… Takdir Edin!

Takdir Edilmeyi Beklemeyin… Takdir Edin!

takdirVerdiğiniz emeklerin ve uğraşıların karşılığını tam olarak alamamaktan şikayet ederiz. Acaba bize göre ödüllendirilmemiz gereken durumlar, başkalarına yada sorumlu olduğumuz kişilere göre neden normal algılanır? Bunun altyapısı aslında cocukluk zamanlarımıza dek uzanan bir gerçekten kaynaklanmaktadır. Çocukluk dönemlerinde bize öğretilmeye çalışılan her yeni davranış, tarafımızdan yapıldıkça ilk başlarda sevinç gösterileri ve takdirle karşılanır, artık bu davranışla kimseden bağımsız hareket edebileceğimizin ilk sinyallerini vermeye başladığımızı ilan etmiş oluyoruz. (daha&helliip;)