atasözleri ve anlamları

Atasözleri ve Anlamları Alfabetik -Z-

Birbirinden değerli atasözlerimiz, anlamları alfabetik olarak sıralanmıştır. -Z-

  • Zahirenin ambarı sabanın ucundadır.

Hangi iş olursa olsun, olumlu sonuç açısından mutlaka yeterli bir emeği, özenli bir çalışmayı gerekli kılar. Sözgelimi bir çiftçinin bol ürün alabilmesi için toprağını en iyi şekilde sürmesi, işlemesi ve çok çalışması gerekir.

  • Zahmetsiz rahmet olmaz.

Sıkıntı çekmeden, güçlüklere göğsü germeden, yorulup emek vermeden, uğraşıp didişmeden, kimi masraflara da girmeden olumlu, güzel, hoş bir sonuç elde etmek mümkün değildir. Unutmayalım ki, Yüce Allah, çalışanları sever; onlara rahmet eder. (daha&helliip;)

atasözleri ve anlamları

Atasözleri ve Anlamları Alfabetik -Y-

Birbirinden değerli atasözlerimiz, anlamları alfabetik olarak sıralanmıştır. -Y-

  • Yabancı koyun kenara yatar.

Bir yere, çevreye ya da bir topluma yeni gelen kimse, insanlarla hemen ilişki kurup kaynaşamaz; onların arasına giremez, uzakta durur. Çünkü yabancılık çeker. Oradaki insanlar da huyunu suyunu bilmedikleri bir adamı hemen aralarına almazlar zaten.

  • Yağına kıymayan, çöreğini yavan (yoz, kuru) yer.

Bir işten iyi sonuç alınmak isteniyorsa, o iş için lâzım olan şeyler eksiksiz kullanılmalı, gerekli fedakârlık gösterilmelidir. Yoksa kişi istediği verimi alamayacak, olumsuz ve kusurlu sonuca evet demek zorunda kalacaktır. (daha&helliip;)

atasözleri ve anlamları

Atasözleri ve Anlamları Alfabetik -V-

Birbirinden değerli atasözlerimiz, anlamları alfabetik olarak sıralanmıştır. -V-

  • Vakit nakittir.

Bir işin yapılmasında sermaye ve emek ne kadar değerliyse, zaman da o kadar değerlidir. Çünkü her iş, bir zaman dilimi içinde gerçekleşir. Bir işte kullanılmadan geçirilen zaman bir kayıptır ve bu zamanı bir daha elde etmek mümkün değildir. Dolayısıyla zamanın kaybı iş kaybına, iş kaybı da para kaybına yol açar. Bu bakımdan zamanın en küçük parçasını bile boşa geçirmemeli, iyi değerlendirmelidir.

  • Vakitsiz öten horozun başını keserler.

(daha&helliip;)

atasözleri ve anlamları

Atasözleri ve Anlamları Alfabetik -U-Ü-

Birbirinden değerli atasözlerimiz, anlamları alfabetik olarak sıralanmıştır. -U-Ü-

  • Ucuz alan pahalı alır (pahalı alan aldanmaz).

Ucuz alınan mal genellikle kötü, dayanıksız ve çürük maldır. Kolay yıpranır, eskir ve çabuk atılır. İster istemez yerine yenisinin alınması zorunlu olur, tekrar masrafa girilir. Dolayısıyla pahalıya alınmış gibi olur.

  • Ucuz etin yahnisi yenmez (tatsız olur).

(daha&helliip;)

atasözleri ve anlamları

Atasözleri ve Anlamları Alfabetik -T-

Birbirinden değerli atasözlerimiz, anlamları alfabetik olarak sıralanmıştır. -T-

  • Tan yeri ağarınca hırsızın gözü kararır.

Doğru olmayan yollara başvurarak çıkar sağlayan, gizli kapaklı işler çeviren kişi, bu kirli ve karanlık işleri çevirmesine imkân sağlayan şartlar ortadan kalkınca şaşırır; ne yapacağını bilemez olur, iş yapamaz hâle gelir.

  • Tarlanın iyisi suya yakın, daha iyisi eve yakın.

(daha&helliip;)

atasözleri ve anlamları

Atasözleri ve Anlamları Alfabetik -S-Ş-

Birbirinden değerli atasözlerimiz, anlamları alfabetik olarak sıralanmıştır. -S-Ş-

  • Sabah ola, hayır ola (gele).

Sabah olsun, o vakte kadar işi belki düzelir. Çünkü gündüz geceden daha hayırlıdır. Bk. “Akşamın hayrından sabahın şerri…”

  • Sabır acı ise de (acıdır) meyvesi tatlıdır.

Acı, yoksulluk, haksızlık gibi üzücü durumlar karşısında ses çıkarmadan onların geçmesini bekleme erdemi gösteren ve direnen kişi, sonunda kârlı çıkar. Çünkü Yüce Allah, sabredenlerle beraberdir; onları sabırları karşılığında mutlaka mükâfatlandıracaktır. (daha&helliip;)

atasözleri ve anlamları

Atasözleri ve Anlamları Alfabetik -R-

Birbirinden değerli atasözlerimiz, anlamları alfabetik olarak sıralanmıştır. -R-

  • Ramazanda yalan söyleyenin (oruç yiyenin) bayramda yüzü kara olur.

Gerçeği yalanla kapatmak mümkün değildir. Bu bakımdan kişi yalan söyleyerek işlerini uzun süre yürütemez. Söylediğinin yalan olduğu, asıl meselenin mahiyeti çok geçmeden anlaşılır. Gerçek ortaya çıkar; işte o zaman, yalan söyleyerek işlerini yürüten kimse de utanır; kimsenin yüzüne bakamaz olur.

  • Rüşvet kapıdan girince iman bacadan çıkar.

Rüşvet, yaptırılmak istenilen bir işte kolaylık sağlanması için bir kimseye mal ve para olarak sağlanan çıkardır. Dinimiz olan İslâm rüşvet alıp vermeyi haram kılmış, haksız bir kazanç olarak görmüştür. Eğer inananlardan biri, (daha&helliip;)