imagesÖncelikle işletim sistemi nedir?

İşletim sistemi donanımdan sonra bilgisayarların olmazsa olmazı diyebileceğimiz programlardır. Tanım olarak vermek gerekirse işletim sistemi bilgisayarın (Donanım) elektronik parçalarının bir araya getirildikten sonra bunlara bazı emirler ve görev paylaşımlarını vererek işe yarar bir hale getirilmesini sağlayan yazılımlardır. Daha genel ve kabul gören bir tanımla ise bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için yaygın servisleri sağlayan bir yazılımlar bütünüdür. Donanım fonksiyonları için uygulama programları ve bilgisayar donanımı arasında aracılık görevi yapar.

Yani yukarıdan da anlayacağımız üzere aslında işletim sistemi sadece masaüstü pc, laptop, nettop vs. gibi bilgisayarların değil donanımla işbirliğine ihtiyaç duyarak bazı programları yerine getirmesi gereken tüm elektronik aletlerin içerisinde mevcut olmak zorundadır.

İşletim sistemi nelerde bulunur dersek ve bunlara birkaç örnek vermek gerekirse;

Masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, tablet, telefon, navigasyon cihazları, receiver, birçok saat, birçok hesap makinesi ve hatta bazı buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi beyaz eşyalarda ve daha birçok elektronik alette işletim sistemi mevcuttur.

En yaygın olarak kullanılan işletim sistemleri nelerdir dersek;

Microsoft yazılım firmasına ait olan DOS (en yaygın sürümü 6.22 diye adlandırılan sürümdür) ve Windows (günümüzde en yaygın olarak kullanılan sürümü windows 7), Apple şirketine ait olan Mac OS, Google firmasına ait olan ve Unix tabanlı Linux, Android ve İOS diyebiliriz. Tabi bunlar dediğimiz gibi en yaygın olanlarıdır ve her birinin birçok sürümü mevcuttur.

İşletim sistemleri hakkında genel bilgi;

Aslında işletim sistemleri çok eski sayılmazlar. 1950 yıllarında programlar kartlara yazılıp sonrada okutulması sağlanarak ilk işletim sistemi kullanılmış oldu. İlk işe yarar işletim sistemi 1981 yılında stern tarafından tanıtılmış ve kullanıma başlanmıştır. Daha sonraları en yaygın olarak kullanılan ise commodore international firmasının yazmış olduğu Amiga ismiyle ün tutan işletim sistemi kullanılmıştır. Açık kaynak kodlu işletim sistemlerinin şüphesiz en gelişmiş ve yaygın olanı ise Linux dür. Linux Unix’in benzeri ancak açık kaynak kodlu olarak bir grup programcının ortak çalışmasıdır. Başlangıcı 1983 yılına dayanır. Ancak işletim sisteminin kendiliğinden oluşturmuş olduğu sektörün muhakkak ki en büyük payı Microsoft firmasına aittir. Rakip denebilecek diğer işletim sistemi firması ise kuşkusuz Apple’dır. Apple şirketinin yazılımı Mac OS X olarak tanınır. Daha çok grafiksel bir sistem olarak bilinir. Esasen Unix mimarisi üzerine kurulmuştur.

Cep telefonlarındaki işletim sistemleri;

Günümüz Cep telefonlarında farklı işletim sistemleri kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları Maemo, Windows CE, Windows Phone, Bada, Symbian, Android, IOS sayılabilir. Uzak doğu ülkelerinde ise yaygınlaşmamış çok fazla sayıda işletim sistemi mevcuttur.

İşletim sistemlerini birçok konuda sınıflandırmak mümkün. Ancak bunlara sadece yukarıda bahsettiğim kadarı ile sınırlama getirmek istiyorum. Çünkü konu çok uzayacak. Çok farklı ve çok sayıda gruplandırmalar yapmak zorunda kalmamız gerekecek. Bu kısmı şöyle özetleyelim. İşletim sistemini insanın beyni olarak düşünelim. Tanımda yaptığım gibi bütün donanıma sahip olan bir insan beyinden bir emir gelmezse bir cesetten farkı olmaz. Fakat beyin (benzetmede hata hoş görülmelidir) bu insanı sporcu bir insan, ya da sanata düşkün bir insan, ya da ticaretle uğraşan bir insan yapabilir. Oysa işletim sistemine yani beyne sahip olan her insan beynin vermiş olduğu emir ile yürüyebilir, konuşabilir vs.. basit işleri yapabilir hale gelecektir. Ancak yukarıda bahsetmiş olduğum gibi sporcu, sanatçı veya ticari özellikleri onu sınıflandırmamızı sağlayacaktır.

Dilaver AJDER


2 yorum

Eda · 27 Kasım 2016 18:41 tarihinde

Bok ??????????????????

şükran · 25 Ekim 2016 14:44 tarihinde

çok mükemmel

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.