Türkiye de BDE nin Gelişimi

bdeningelisimiKısaca maddeler halinde özetlemek gerirse : Bilgisayar kullanımı 1960 lı yılların başından itibaren önce kamu sonra özel kuruluşlarda yaygınlaştı.

Eğitim alanında ilk gelişim 1984 yılında başlatıldı

MEB tarafından 1985 yılında 1100 adet Bilgisayar üç ayrı markanın (IBM, AMSTRAD, MACINTOSH) Anadolu Liseleri ve her ilde bir liseye dağıtımları yapıldı.

Aynı yıl içinde bilgisayar satan firmalar öğretmen yetiştirme programları düzenledi ve bu öğretmenlerin bir kısmı rotasyona tabi olduklarından başka yerlere atandı ve bilgisayarların bir kısmı zamanında yerine ulaşmayınca 1985 – 1986 öğretim yılında Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE) başlatılmıştı.

12-13 Ekim 1987 tarihlerinde Türkiye de Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE) konferansı düzenlendi. Bu konferansta yabancı ülkelerin tecrübeleri ve buralarda BDE konusunda yapılan hatalar tartışılmıştır.Konferanstan sonra pilot bir uygulamanın başlatılması için ön hazırlık çalışmalarına başlanmıştır. Ön deneme uygulamaları Türkiye genelinde 41 Anadolu Lisesi, 26 Anadolu Teknik Lisesi, 16 Ticaret, Sekreterlik, Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, 10 Öğretmen Lisesi ile 67 genel lise olmak üzere toplam 160 okulda başlatılmıştır.

 Türkiye deki BDE Uygulamalarının Kısaca Değerlendirilmesi:

a.) Bilgisayar programları mevcut müfredat programlarına uygun olarak hazırlanmamıştır.

b.) Öğretmenlerin Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE) uygulamasına katılımı etkili bir şekilde sağlanmamış, öğretmenler kendilerini bu işin içinde hissetmemişlerdir.

c.) Seçilen öğretmenlere yeterli eğitim verilememiştir.

d.) İlgili firmanın yeterli yazılım, donanım ve öğretmen katılımını temin etmemesinden dolayı öğrencilerin ilgisi çekilememiş ve donanım etkin bir şekilde kullanılamamıştır.

e.) Firmalar yeterli ilgi göstermemişlerdir. Pek çoğu makine getirip demo göstermekten öteye geçmemiştir. Uygulama yapmamaları uygulamanın başarısını olumsuz yönde etkilemiştir.

Türkiye de bakanlığın çalışmalarına ilave olarak birçok üniversite ve öğretim kurumlarında Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE) uygulamarına başlanmıştır.

 Türkiye de BDE’le İlgili Sorulan Sorular:

a.) Eğitimde bilgisayar hangi amaçla kullanılmalıdır?

b.) Hangi eğitim kademelerinde Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE) başlamak daha etkin olabilir?

c.) Bilgisayar öğretmenin, okullara yaymanın maliyeti ve bunun nasıl karşılanacağı?

d.) Sistemleri işletme, yenileme ve onarma maliyetleri nelerdir?

e.) BDE için ek bir örgütlenmeye ihtiyaç var mıdır?

f.) Okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin bilgisayar konusunda nasıl yetiştirileceği?

g.) Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE), müfredat programlarında, öğretim metotlarında ve ders kitaplarında değişiklik gerektirir mi ve bu değişiklikler gerekli ise neler olabilir?

h.) Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE) Yazılım uzmanlık işi olduğuna göre bu alanda neler yapılmalı?

Görüldüğü üzere en baştan planlanması gereken hususlar, işin sonunda düşünülmeye başlanmış ve birçok yerde kaynaklar israf edilmiş veya etkin şekilde kullanılamamıştır.

alıntı


1 yorum

Hala · 13 Ekim 2017 21:53 tarihinde

Merhaba ben de adı hala

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.