Bilgisayar donanımınızı nasıl koruyabiliriz? Bilgisayarımızı dış etmenlerin hangilerinden korumalıyız? Sorularına cevap vermeye çalışalım. Evet bilgisayarımızda yazılımsal olarak dikkat etmemiz gerekenlerin dışında donanımsal olarak da dikkat etmemiz gereken şeyler var. Bunlar genelde kasanın içini birkaç ay içinde açarak yapmamız gerekenlerdir. Donanım arızaları çok çeşitli olabilir ancak ben sadece bilgisayarı kullanırım kasanın kapağını bile açmayanlar danım diyorsanız en azından dikkat etmeniz gereken birkaç detayı söyleyelim.

1- Bilgisayarınızı başka aletlerinde kullanıldığı bir prizde ortak kullanmayın. Kesinlikle voltaj düşüklüklerinden kaçının. Elektrikleriniz sık kesiliyorsa veya voltaj düşüklüğü yaşıyorsanız mümkünse bir UPS cihazı kullanın.

2- Bilgisayarınızı tozdan ve nemden koruyun. Genelde bilgisayarların kasa kısımları ayak altında kalır ve bir arıza meydana gelmeden yerinden dahi kımıldatılmaz. Kasanızı koyacağınız yer kapalı bir kutu olmamalı, hava alabilecek serin bir yerde muhafaza etmelisiniz. Belli aralıklarla kasanızı ve etrafını temizlemeniz gerekmektedir. Mümkünse yukarıda tutmalıyız.

3- Dengeli bir yerde tutmalısınız. Sürekli hareket eden yada titreyen (iş makinelerinin yanında) tutmamalısınız.

4- Mıknatıs vb. çekim alanı oluşturan metallerden veya makinelerden korumalısınız.

5- Her ne kadar bilgisayarı aldığınız firma yada kişi abi bu çok iyi bir soğutucuya sahip veya çok kaliteli bir bilgisayar gibi… özelliklerini saysa da bilgisayarınızı sürekli açık tutmamalısınız. Aşırı çalışan bir bilgisayar eninde sonunda fazla ısınacak ve donanıma zarar verecektir.

6- Monitörünüz için ise artık her ne kadar yeni modeller daha iyi sağlam ve korumalı yapılsa da yinede cep telefonlarından ve hoparlör türü malzemelerden özellikle mıknatıs içeren araç gereçlerden uzak tutmalısınız.

7- Klavye – Mouse gibi harici donanımlarınız içinde en önemli tehlike sıvı bulaşmasıdır. Buna dikkat edilmeli. Ancak eyvah sıvı bulaştı hemen klavyem mouse’ım bozuldu deyip bir kenara atmak yerine sıvı bulaştığı anda hemen varsa pillerini çıkartmak ve makine ile irtibatını kesmek gerekir. Daha sonra örneğin bir saç kurutma makinesi yardımıyla, fazla sıcaklığa maruz bırakmadan kurutup bir müddet (en az 4 saat) boşta beklettikten sonra tekrar denerseniz genelde bir sıkıntı yaşamayacaksınız. Kurutmanın bir başka yolu da bir miktar pirinç içine ıslanan cihazı bırakmak, içindeki nemi almak konusunda etkilidir.

Peki ya kasanın içini nasıl koruyabiliriz?

Bunun için öncelikle şunu belirtmeliyim ki garantisi devam eden bilgisayarların kasasının açılması birçok firma tarafından garanti dışı kalmasına sebep olmaktadır. Bundan dolayı garanti kapsamındaki bilgisayarların kasasının açılmasını tavsiye etmiyorum. Yukarıdaki önlemleri almanız yeterli olacaktır.

Kasayı açtığımızda dikkat etmemiz gereken en önemli husus parçaları statik elektrikten korumaktır. Bunun için elimizdeki statik elektrik tehlikesini kaldırmak için basit bir plastik eldiven kullanabiliriz. Elinizi saran bulaşık eldivenleri bunun için idealdir. Eğer masaüstü bir bilgisayar ise harici parçaları çıkarmadan powersupply yani kasanın içindeki güç kaynağının kablolarını sökmemiz gerekmektedir. Dizüstü ise yine hemen arkadaki güç parçasını çıkarmamız gerekiyor. Aslında burada neyi nereden çıkardım tehlikesi biraz donanıma aşina olmanızla ortadan kalkacaktır ama yine de hiçbir şey sökmeden önce şu renkli parmak postitlerden faydalanabilirsiniz. Bir kabloyu sökmeden önce bu postitlerin üzerine nereden ve ne yönde söktüğümüzü not alırsak sonrasındaki yaşayacağımız sıkıntılardan kurtulmuş oluruz. Anakarta bağlı olan en büyük güç kablosunu çıkardıktan sonra anakartımıza bağlı diğer kabloları da sökebiliriz. Daha sonra harddiskimize ait kabloları ve sonunda fanlarımıza ait kabloları sırasıyla sökmemiz en sağlıklı yöntem olacaktır. Şunu unutmayın kasada herhangi bir donanımı sökmek için tornavidadan başka bir malzemeye genelde ihtiyaç duyulmaz. Bir donanımı sökmek için ya çektim çıkmadı, birde penseyle deneyeyim falan demeyin. Genelde açılıp kapanan klipsleri mevcuttur. Kabloları söktükten sonra diğer parçaları da ramlerimiz, ekran kartı, ses kartı ve varsa diğer donanımları da çıkartarak yumuşak bir fırçayla temizlememiz gerekmektedir. Fanları temizlerken pamuklu kulak çöplerini kullanabilirsiniz. Sakın ıslak bir bezle temizlik yapmayın. Ayrıca bir elektrikli süpürge ile de ister üfleyen ister çeken şekliyle kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Çok gerekmese de bunun için kuvvetli olmayan küçük blowerları yada küçük kompresörleri kullanabilirsiniz. En sonunda da işlemciyi söküp altındaki kalıntıları temizledikten sonra herhangi bir bilgisayar tamircisinden kolaylıkla satın alabileceğiniz (3-5 liralık) bir macunla işlemcinizin altına tekrar sürerek kasanızı tekrar toplamanız kasa içi temizliğiniz için yeterli olacaktır.

 


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.