Georgia Institute of Technology’de araştırmacılar, origami tabanlı yapılar için tasarım sürecini düzene sokan yeni bir bilgisayar destekli yazılım geliştirdiler; bu sayede mühendisler ve bilim insanları, yeni fikirleri grafiksel olarak kavramaya zorlarken aynı anda yapıyı oluşturmak için gerekli olan matematiksel verileri de gerçek dünya için ürettiler. Son yıllarda origami kağıt katlama teknikleri, konuşlandırılabilir antenlerden robotik kollara kadar değişen fikirlerle antik sanat için pratik mühendislik uygulamaları bulmaya odaklı araştırma çabalarının merkezine yerleştirilmiştir. Georgia Tech Sivil ve Çevre Mühendisliği Okulu’ndan profesör Glaucio Paulino, “Çalışmalarımız hesaplamalı olarak bir tasarımın gerçek origami davranışını tahmin etmenin bir yolunu sunuyor ve şu ana kadar kolayca yapılmayan bir şey. Yeni yazılımla, konuşlandırılabilir, kendiliğinden bir araya getirilebilir ve uyarlanabilir origami sistemlerinin davranışını kolaylıkla görselleştirebilir ve en önemlisi de mühendislik yapabiliriz “dedi.

Ulusal Bilim Vakfı tarafından desteklenen ve 11 Ekim’de Journal of Proceedings of The Royal Society A’da yayınlanan araştırma, katlanmış bir sayfanın iki yüzü arasındaki etkileşimi taklit etmek için bir bilgisayar modeli oluşturmayı içeriyordu; buna ne kadar kolay ve ne kadar uzak kaldığı da dahil katların kıvrılışı ve hareket sırasında düzlemlerin ne kadar deforme olacağını gösterir. Tüm bölümler birbirine bağlandıktan ve sayısal olarak bir origami parçasını temsil ettikten sonra model, nesnenin yaratılması için yumuşak kağıttan sert plastik ya da metale kadar olan malzemenin türüne dayanarak yapının nasıl davrandığını simüle edebilir. Proje üzerinde çalışan bir Georgia Tech lisansüstü öğrencisi olan Ke Liu, “Bu tür modelleme, sonlu elemanlar analizini kullanarak mümkün olmuştur, ancak bu, saatlerce veya birkaç gün sürebilecek ve çok fazla zaman harcamayı gerektiren çok fazla zaman harcayan bir süreçtir. Yeni işlemimiz çok daha hızlı ve origami’nin nasıl çalıştığına dair temel verileri bize veriyor.” dedi.

MERLIN adı verilen yazılım, araştırmacıların, origami yapılarının sıkıştırma kuvvetlerine farklı açılardan nasıl yanıt vereceğini taklit etmesine olanak tanır, birer birer veya aynı anda birkaç tane. Ardından, araştırmacılar, parçanın davranışını nasıl değiştireceğini görmek için, kullanılan materyalin türüne veya hangi açıdan sıkıştırıldığına dair parametreleri hızla ayarlayabilirler. Araştırmacılar, simülasyonlarından birinde, Kresling kalıbı adı verilen silindirik bir kabuk origami kullanan katlanabilir bir şarap şişe hediye çantası yeniden yarattı. Yapının eni bir eşik noktasına sıkıştırıldığında, torbanın bölümleri kendileri üzerinde birden fazla aşamada çöker. Yazılım, diğer araştırmacılar tarafından ücretsiz olarak sağlanacak ve Georgia Tech’teki lisans öğrencileri için bir eğitim aracı olarak kullanılacaktır.

Kategoriler: Yazılım

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.