NASA ve SpaceX Mars’a nasıl ulaşacaklarını anlarken, kırmızı gezegendeki 200 günlük yolculuğun ve hayatın insanları nasıl etkileyeceğini de düşünüyorlar. Astronotlar, kas atrofisi ve kemik kaybı, kafa içi basınç, psikolojik sorunlar, kaynak yetersizliği ve uzun süreli radyasyona maruz kalma gibi pis şeylerle uğraşacak. NASA ve ortakları “torpor”, uzay uykusu türü bir tür ve koruyucu bir Mars konut mağaraları gibi konularda çalışıyorlar. Engadget, daha fazla bilgi edinmek için NASA’nın bilim adamı Laura Kerber ve Spaceworks COO John Bradford’la Paris’teki Merhaba Yarın sempozyumunda konuştu.

Olayda bir konuşma yapan Bradford, “Orada sağlıklı bir halde bulunmamızı engelleyen bir çok zorluk var” dedi. Bir insan uzayı araştırması uzmanı olarak, astronotları uzun süreli hipoterminin “acı bir duruma” sokarak bu problemlerin çoğunu hafifletmek için bir yol üzerinde çalışıyor. Sadece insani problemleri azaltmakla kalmaz aynı zamanda teknik ve mühendislik sorunlarına da yardımcı olur.

Medikal tarafta, sözde psiko-sosyal zorluklara (uyku halindeyseniz depresif olamazsınız), kafa içi basıncı düşürürken, kas atrofisini ve kemik kaybını azaltmak için elektrostimülasyon gibi yeni yaklaşımlar önermektedir. radyasyona maruz kalmayı en aza indirmeye yardımcı olur

Teknik açıdan bakıldığında, torpor NASA ve SpaceX’in seyahat planlarını kolaylaştırıyor. Gıda gereksinimlerini önemli ölçüde düşürür ve yaşanabilir hacim ve güç seviyelerini azaltır. Bradford, “Bunların hepsi sistemin kütlesini harekete geçiren şeylerdir” dedi. “Gerekli itici enerji, (kütlenin üstel bir fonksiyonudur), onu her an indirgeyebilirsek, önemli yararları vardır.”

“Torpor” sözcüğü korkutucu geliyor. Birazcık. Normal vücut sıcaklığı yaklaşık 37 Celsius (98.6 Fahrenheit), ancak torporalı insanlar vücut sıcaklığı 32-34 derece, tıbbi terapötik hipotermi için olduğu gibi. Bu tedavi, kalp krizi mağdurlarına yardım etmek için kullanıldı ve şişkinliği azaltmak için F1 şampiyonu Michael Schumacher’in beynini serinlemek için kullanıldı. Tabii ki dikkatli bir izleme gerekiyor.

Genellikle birkaç gün süren tıbbi hipotermiyle karşılaştırıldığında, astronotlar iki haftadır torpor durumuna girecek, birkaç gün uyandıktan sonra Mars’a varıncaya kadar işlemi tekrar edeceklerdi. Bu çoklu tehlike oluşturuyor. Birkaç teknolojiyi isimlendirmek için riskli uzun süreli sedasyon, beslenme ve hidratasyon, atık imha etme ve ince ayarlanmış iklim kontrolü gerekecektir.

Kategoriler: Bilim

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.