Temiz bir windows kurulumu yaptık, sürücülerimiz yükledik, gereken tüm programlarımızı hatta oyunlarımızı bile kurduk. Artık bilgisayarımız canavar gibi tam istediğimiz gibi oldu diye düşünüyoruz ama ya yarın öbür gün bir şeyler ters giderse yada sistemiz şişerse ne yapacağız. İşte burada almış olduğumuz imaj bizim imdadımıza yetişiyor. O her şeyi hazırladığımız ve canavar gibi bir bilgisayar dediğimiz zamana geri gitmemiz aslında çok kolay.

Bunun için her ne kadar profesyonel programlar olsa da Windows 7 den itibaren artık bunu windowsun kendi yedekleme sistemi ile de yapabiliyoruz. İşletim sistemine bağlı kalmadan en çok kullanılan imaj programlarını yine de bilmek isterseniz sizlere birkaç tane güzel program adı vereyim.

Norton Ghost – Kendi kullanımlarıma dayanarak söylüyorum en hızlı ve kullanışlı disk image programı. HDD’nizin veya partition larınızın yedeğini aldığı için işletim sistemi farkı gözetmez. Ayrıca windowsunuz tamamen çalışmaz hale gelse bile daha önceden hazırladığınız CD veya USB sayesinde programı çalıştırabiliyorsunuz.

Acronis True Image – Daha önce bu programı da çok kullandığım için rahatlıkla önerebileceğim bir programdır.

Clonezilla – Gayet başarılı ve ücretsiz bir program. Yavaş olsa da işini tam anlamıyla görmekte. Üstelik işletim sistemi farkı gözetmiyor.

Win32 Disk Imager – Deneme maksatlı kullandığımda işimizi görebildiğini gördüm. Ücretsiz olması bir avantaj ancak maalesef diğer programlara  göre çok eksileri var. Ama asıl maksadını görüyor.

Paragon Backup & Recovery – Bu programda verdiği vaatleri fazlasıyla tutabiliyor. Hem Disk imajı hemde yedekleri sürekli güncelleyebilme özelliği var. Ayrıca Harici Disk, CD, DVD, USB gibi genel yedek alma yöntemlerinin yanısıra FTP’nize yedek alma gibi ayrıcalığıda var.

Neyse biz yine konumuzda olduğu gibi windows üzerinden basit ve işe yarayan yedekleme işlemine dönelim.

1- Yedek almak için öncelikle Denetim Masasına giriyoruz. Bunun için çalıştır kısmına(Win + R) Control yazmanız yeterli.

bilgisayarın i̇majını

2- Açılan Denetim Masasında Dosya Geçmişi kısmına tıklatıyoruz.

bilgisayarın i̇majını

3- Açılan Pencerede Sistem Görüntüsü Yedekleme yazısına tıklatıyoruz.

bilgisayarın i̇majını

4- Daha sonra yine açılan pencerede bu seferde Sistem Görüntüsü Oluştur yazısına tıklayarak yeni pencerede yedeğimizin yani imajımızın nereye kaydedileceğini seçiyoruz. Daha sonra İleri butonuna tıklıyoruz.

bilgisayarın i̇majını

5- Burada ise yedeklemek istediğimiz disk bölümlerimizi yani partitionlarımızı seçiyoruz. Seçili olarak windowsun kurulu olduğu bölümler gelmektedir. Seçimi tamamladıktan sonra yedeklemeyi başlatmak için ileri diyoruz.

bilgisayarın i̇majını

6- Böylece artık yedekleme işlemimiz başlamış oluyor. Bu işlem bölümleriniz deki verilerin büyüklüğüne bağlı olarak ayrıca bilgisayarınızın hızına bağlı olarak biraz zaman alacaktır.  Size ortalama bir zaman vermesi için söylüyorum, bende ortalama 15-20 dakika kadar sürdü.

bilgisayarın i̇majını

7- Yedeklememizin bittiği bu aşamada ise bize Sistem Onarım Diski Oluşturmak isteyip istemeyeceğimizi soruyor. Evet dersek bizden boş CD veya DVD yerleştirmemizi istemekte ardından da Diski Oluştur butonuna basarak bu aşamayı da bitirebiliyoruz. Şayet burada CD veya DVD oluşturduysak bundan sonra bilgisayarımız açılmaz hale gelse bile bu CD veya DVD ile başlatarak yedeğimizi geri yükleyebiliyoruz. Dilerseniz bu işlemi daha sonra da yapabiliyorsunuz. Geri yükleyebileceğimiz imaj dosyamız “WindowsImageBackup” adı ile kaydedilmiş olacaktır.

 

 

 


1 yorum

ali · 22 Ekim 2019 02:29 tarihinde

çok güzel bir yazı.Teşekkürler

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.