Bilgisayarların Çocuklarımız Üzerindeki Etkileri

Bu yazımda günümüz şartlarında birçok kişinin zorlandığı ve altından kalkmak için istemeden yanlış davranışlarda bulunduğu bir yaşam klasiğinden bahsetme ihtiyacı gördüm.

Çocukların Bilgisayar Sevgileri ve İhtiyaçları

Hayatta birçok şeyden çok daha fazla önem vermiş olduğumuz çocuklarımız, şayet evimizde bir bilgisayar var veya ulaşabilecekleri internet cafeler gibi bilgisayar imkanları var ise ve buna karşı ilgisi var ise olayı abartabilmekteler. Tabi bir de bunun tam tersi olaylar da olabilmekte. Bazen çok faydalı bazen de çok zararlı diye düşünen insanlara rastlamaktayız. Peki ya sizce?

Kısaca Faydaları

İlk olarak şunu belirtmeliyim ki bilgisayarda diğer ilimlerden çok farklı değildir. İnsanın merakı ve heyecanı olmadan herhangi bir ilmi öğrenmesi ne kadar zordur hepimiz biliyoruz. Bu merak ve heyecan ise çocuklarda elbette ki daha fazladır. Yaşın fonksiyonu da gereği çocuklar bilgiye açtır ve doymak bilmez bir şekilde her şeyi öğrenip tüketmek isterler.

Önce bilgisayarı öğrenmek ve sonrasında ise bilgisayar sayesinde devasa bir bilgi toplumu (internet) ile birlikte diğer bilmediklerimizi öğrenme çabasına girerler. Bu da çocuğumuza vereceğimiz bilgilerin sınırını ortadan kaldırır. Bu gerçekten çağımızda ki en büyük nimet diyebiliriz.

Diğer bir yönden baktığımızda ise, neredeyse artık her işyerinde bilgisayar bilgisini, hatta düzeyini sormadan işe alımlar durma noktasına geldi diyebiliriz. Bu da ileride ulaşacağı meslek dallarını büyük ölçüde genişletme veya kısıtlama manasına gelmektedir.

Farklı bir düşünce ile de bilgisayarlar sayesinde mekanikten elektronik ortama geçişimiz sağlandı. Bu da birçok işimizin eskisine nazaran, artık çok daha hızlı, çok daha hatasız, çok daha seri ve çok daha az güç ile yapılabilmesini sağladı. Evlatlarımızın da bu nimetten faydalanmasını elbette ki onlara değer veren biz büyüklerimiz istemek durumundadırlar.

Faydalarını çok genel hatlarıyla sizleri fazla yormadan ama kafanızda bazı şeylerin aydınlanması açısından bu kadar ile belirttim. Elbette ki faydalarını saymak ile bitiremeyiz. Artık öğretmenlerimiz bile çocuklarımıza ödevlerini bilgisayar üzerinden araştırıp bulabileceklerini söylemekteler.

Kısaca Zararları

Bir bıçağın dahi gerektiğinde bize büyük bir faydası olabilirken maalesef bazı durumlarda ise büyük acılara sebep olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Bilgisayara da aynen böyle bir yaklaşımla bakmak gerekirse;

Çocuklarımızın en büyük hatası çocuk olmak diyebiliriz, yani oyun ve eğlenceye aşırı düşkün olmaları. Elbette oyun ve eğlenceye vakit ayıracaklar ama ayırmaları gereken vakti maalesef çoğunlukla kendileri belirleyemiyorlar ve zamanlarının çoğunu bu şekilde geçiriyorlar. Bu da bilgisayar kullanımı sırasında ki en büyük hataları sayılıyor, kendilerine verdikleri zararı anlayamayabiliyorlar. Bu zararlardan birisi de biz büyükler oyundan başka bir işe yaramıyor, bu bilgisayar diyerek onlara tamamen bilgisayarı yasaklıyoruz. Aslında oyunlarda kaliteli ve seçme oyunlar olduğu sürece ve belirli zaman kısıtlamasına tabi tutulduklarında yeterince eğitici olabiliyorlar.

Diğer zararlarından bazıları ise maalesef bunlar kadar basit olmayabiliyor. Aşırı bilgisayar kullanan çocukların büyük bölümü dış toplumdan kendini soyutluyorlar ve insanlar ile normal ilişkilere girmekte zorlanabiliyorlar. Bu da ileriye dönük psikolojik rahatsızlıklara sebep olabiliyor.

Zararlara verilecek örneklere devam etmek gerekirse, maalesef bu örneklerin sebepleri yine büyüklerdir. İnternet üzerindeki ahlaksız ortamların çokluğu da çok önemlidir. Çocuklarımıza vermeye çalıştığımız ahlaki değerlere ters birçok sitenin internet üzerinde cirit attığı bir dönemdeyiz. Kumar ve kumarı hafife alabilecek oyunlarda bunlara verilecek önemli örneklerdendir.

Bize düşen bu konuda kararımızı doğru vermemizdir.

Sizleri sıkmamak ve Devamını Diğer Yazımda paylaşmak adına sağlıcakla kalmanızı diliyorum.

Yazının ikinci bölümünü okumak için tıklayınız.

Bu yazı dizisini serhaber’den de okumak için tıklayınız


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.