Az çok bilgisayar ile uğraşan insanların büyük bir bölümü programlama (yazılım) dilini öğrenmeye ve kendilerine programcı sıfatını koymaya heves duymuştur. Fakat bu işin tam olarak ne olduğunu bilememenin ve kendisine iyi bir çalışma programı çıkaramamanın sıkıntısından dolayı ve çoğunluklada sabırsızlıktan dolayı hüsrana uğramışlardır. Zaten ihtiyaçlar doğrultusunda programların piyasada hazırda mevcut olması, vazgeçmeye sebep olmaktadır.

Programlama dilini öğrenmek isteyenlerin kendine edinecekleri ilk kural yılmadan ve sabırla (acele etmeden) gayret etmeleridir. Öğrenmiş olduğunuz dilin tam hakimi olduğunuzda hayal gücünün genişliği ve analitik düşünme yetisi de büyük rol oynamaktadır.

Bir programın çalışması demek, en kısa şekliyle mikroişlemciye daha önceden hazırlanmış bir kod yığınının gönderilmesi demektir. Yani kısaca bir veya daha çok kod yığınına program diyebiliriz. Aslında PC başında kendi ihtiyacımız doğrultusunda oluşturmuş olduğumuz toplu işlem dosyaları dahi bir program sayılır. Tabi bunun dışında bir işletim sistemi oluşturmak da programlama sayılabilir. Çeşitlerinin bu kadar geniş olduğunu düşününce öncelikle ne maksatla bir programlama dili kendi ihtiyaçlarımızı giderir veya daha kolay öğrenirim, bunu belirlemeliyiz.
Programlama dillerinin atası sayılabilecek Assembly adlı programlama dilinden tutunda C++ programlama diline kadar birçok yaygın programlama dillerinden birisini iyi analiz etmek ve doğru kararı vererek seçmek gerekmektedir. Öncelikle bir web yazılımı mı yoksa bir oyun mu yoksa bir muhasebesel işlem ihtiyacı vs.. gibi alanımızı iyi belirlememiz gerekmektedir.

Basit ve kullanımı kolay bir programlama dilini öneri olarak vermek gerekirse;

Visual Basic : Oldukça gelişmiştir. Kullanımı ve öğrenmesi birçoğuna göre oldukça rahattır. (internet üzerinde birçok yardım alabileceğiniz site ve forumlar da mevcuttur.)

Hatta bu konuda bilgisayarınızda Office programı var ise VBA (visual basic applicationların)’dan başlayabilirsiniz. Her Excel programında Sayfa isimlerinin üzerine sağ tıklattığımızda çıkan seçeneklerden Kod Görüntüle menüsünü seçerek VBA’ya başlayabilirsiniz.
Program yazmaya hevesli arkadaşlarıma ve büyüklerime önerim kod ezberlemek veya bir kitap alıp onu bir ders kitabı gibi okumak ile işe başlamamanızdır. Program yazmak için de elbette bir programa ihtiyacınız olacaktır ve bu seçeceğiniz programa aşinalık kazanmanız ilk işiniz olmalıdır. Kurcalamaktan korkmayın. İnternet üzerinden araştırmalar yapabilirsiniz. Tabi kursları tercih edecekler de olacaktır. Kullanacağınız programa aşinalığı elde ettikten sonra ilk işiniz kendinize örnek bir proje yaparak hedefinizi gerçekleştirmek olmalı. En basitinden bir hesap makinesi yapmayı hedefleyebilirsiniz. Şeklinden tutunda özelliklerine kadar (sadece dört işlem mi yoksa ileri düzey bir hesap makinesi mi) önce kafanızda bitirin ve kâğıda dökün. Kâğıttaki daha önce yazmış olduğunuz projeyi tamamen bitirinceye kadarda asla vazgeçmeyin. Benim de ilk projem bir hesap makinesi idi. İkinci proje olarak da müşteri kayıt programı yaptım. Her ne kadar ilk projem diğerine göre çok daha basit görünse de en uzun zamanımı bir hesap makinesi oluşturmak almıştı.

 

Kendinizi yeterli seviyeye getirdikçe projelerinizi büyütmeniz yararınıza olacaktır. Ancak öncelikle küçük projeler ile başlamanız çok fazla tıkanıp, başladığınız işten soğumanızı engelleyecektir.

Konunun çok geniş olmasından dolayı daha fazla uzatıp kafanızı karıştırmak istemiyorum. Meraklılarına hiçbir zaman meraklarından vazgeçmemelerini ve başarılı olmalarını dilerim.

Bu yazı dizisini serhaber’den de okumak için tıklayınız


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.