Bir önceki yazımda sizlere çağımızda yaşanan büyük bir sıkıntıdan, yani bilgisayarların çocuklarımız üzerindeki etkilerinden bahsetmiştim. Bu konu karşısında nasıl davranmamız gerektiğini, bunun aslında bir nimet mi yoksa gerçekten bir sıkıntımı olduğunu anlatmaya çalıştım.

Belirlemiş olduğumuz konu başlıkları şöyleydi.

  • Bilgisayarların Çocuklarımız Üzerindeki Etkileri
  • Çocukların Bilgisayar Sevgileri ve İhtiyaçları
  • Kısaca Faydaları
  • Kısaca Zararları

Bu yazımızda da kalmış olduğumuz yerden devam edip kararı size bırakmak istedim.

Bize düşen bu konuda kararımızı doğru vermemizdir.
  1. Tamamen bilgisayar kötü, öcü, uzak durulması gereken zararlı bir nesne mi?
  2. Yoksa bilgisayar, çok iyi, şimdiki zamanın ve geleceğin teknolojisi, işlerimizi ve zamanımızı verimli kullanmamızı sağlayan faydalı bir araç mı?
  3. Ya da ikisi de değil de yerinde, zamanında ve doğru kullanıldığı takdirde mutlaka gerekli bir teknoloji mi?

İşte bizim öncelikle velileri bulunduğumuz çocuklarımız için kendimizin buna karar vermesi gerekmektedir.

Normal şartlarda bu üç maddeyi okuyan birçok insan elbette ki üçüncü şıkkı seçecektir. Bizde bu çoğunluğa uyarak üçüncü şıkkı nasıl hayata geçirmemiz gerektiği konusuna değinelim.

Peki tüm bunlara karşı ne yapmalı nasıl bir yol izlemeliyiz?

Yukarıda vermiş olduğum faydaları ve zararları listesi tabi ki bu kadar basite alınmamalı, sadece ufkumuzu biraz olsun açabilmek adına verilmiş, hepimizin aslında bildiği örneklerdir.

Bu arada bilgi açısından 3-4 ayrı göz doktorundan aldığım bilgilere göre yeni nesil bilgisayar ekranlarının çok abartılmadığı sürece gözlere hiçbir zararı olmadığıdır.

Önemli olan ise oluşabilecek zararları yok ederek geleceğimizin teminatı çocuklarımızı bu teknolojiden nasıl faydalandırabileceğimizdir.

  1. Çok basit bir şekilde fakat abartmadan kontrol edildiğini yavrularımıza bildirerek.
  2. Sürekli vakit ayıramasak da gerekirse ilk başlarda bilgisayar ve internet üzerinde geçirilecek vaktin birlikte geçirilmesini sağlamalıyız. (bilgisayarda oyun oynasa da, sıkılsak da onlar ile birlikte olmalıyız)
  3. Bilgisayar üzerinde harcanacak süreyi belirlemek; süre çok önemli ama bu süreyi siz belirlemelisiniz. Çünkü yarım saat veya bir saat belki yapılacak işlem için yetmeyebilir, bu durumda süre uzatılmasında hiçbir mahsur yoktur. Bu sürenin farkında olacak olan sizlersiniz. Çünkü çocuklarımız sürenin farkına büyük ihtimalle varamayacaklardır. Belki iki belki üç saat ama çocuklarınızın sizi yönetmesine izin vermeden, buna siz karar vermelisiniz. Gerektiğinden az değil ve gerektiğinden fazla değil sadece gerektiği kadar.  (Elbette çocuğumuzun derslerini ve mevcut işlerinizi çok etkilemeyecek bir zaman süresince)
  4. Kullanacağımız bilgisayara filtre kurarak. Olmadık bir yerde herhangi bir sitede bilgi alışverişi yaparken karşınıza çıkabilecek kötü sitelerden kurtulmak için de internet filtreleri kullanmalısınız. Bunu birçok anti virüs programı kriterlerinizi belirlediğinizde sizin adınıza sağlayabilir. Ya da piyasa da bir çok filtre programı mevcuttur. Örneğin Nobetchy TTNet Filtre, WEB Filter, ScreenShield, Netfiltre, Volsoft filtre, Net Nanny Parental Controls, Net Patron, PureSight PC , CYBERsitter gibi birçoğu ücretsiz olan bu programlar doğru komutlarla  birer bilgisayar ebeveyni gibi çoğunun korunmasını sağlayabilirler. Süre kısıtlamasını belli saatlere bölebiliyor, girilebilecek siteler belirlenebiliyor vs.. her türlü kontrolü adınıza sağlayabiliyorlar.
  5. Eğlenceli ve eğitici kullanıma dikkat ederek; Çocuklarımızın PC başında geçirecekleri sürenin onların eğitimine faydalı olmalarını sağlamamız önemlidir. Elbette bu işi çok sıkıcı bir hale getirip daha işin başında bilgisayardan uzaklaştırmamız yanlış olacaktır. Bundan dolayı eğlence işine de bir miktar zaman ayırmalıyız.

İnsana bahşedilen bütün teknolojileri yer ve zamanında kullanmanın sayılamayacak kadar faydası vardır. Yeter ki kişi bunları niçin kullanacağını bilsin.

Ailenin yemek saatinde çocuk bilgisayardaysa, çocuğun bir araştırması olduğunda baba Tv’de maç izliyorsa, evde konuşmaktan çok izleme, paylaşmaktan çok da bilgisayar başında zaman geçiriliyorsa işte o zaman teknoloji kullanımı sorgulanmalıdır.  Bilgisayara giren bir virüsü yok etmek kolay olabilir ama aile ilişkilerini zedeleyen bu adı konulmamış virüsü kovmak uzun zaman alabilir.

Teknolojiyle barış içerisinde ve teknolojiye hakim bir ömür temennisiyle.

Yazının ilk bölümünü okumak için tıklayınız.

Bu yazı dizisini serhaber’den de okumak için tıklayınız


1 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.