Birisi bunu paylaştığı için bu şeyleri görüyorsunuz. Yani, çekiş yapmak için bir yalan inandırıcı olmalıdır. Yüzde yüz güvenilir değil, ancak başlık okumak, “ah, vay be” düşünün ve paylaşımı veya retweet düğmesini tıklamak için iki saniye inanmanız yeterli. Sosyal medyada gördüğümüz şeylere inanmaktayız. Çünkü güvendiğimiz insanlar: arkadaşlarımız, ailemiz ve onları izlemeyi seçtiğimiz insanlar; çünkü onları seviyoruz ya da onlara hayranız.

Şimdi, tüm arkadaşlarınıza güvenmeyebilirsiniz. Geez, Jen her zaman zehirli GDO’lardan bahsediyor, sanıyorsun ve bu, Monsanto’nun çocukları zehirlediği konusundaki 19. bağlantısının ötesine geçmeyi kolaylaştırabilir. Ama başka bir arkadaşınızdan aynı hikayeyi görürseniz, biraz daha az dışarıda olan biri mi? Ve üçte birinden mi Başlık artık doğru olamadı, ancak şimdi belki orada bir şey olup olmadığını merak etmeye başlıyorsunuz.

Aslında Yale tarafından yapılan bir araştırma, daha önce gördüğümüz sahte başlıklara inanmamızın daha olası olduğunu gösterdi ve bilgisayar modellemesi, kötü bir fikir yayılmasına yardımcı olmanın iyi bir yolunun, küçük bir grup insana inanması, böylece arkadaşlarıyla paylaşmaya başlaması olduğunu gösteriyor. Bu grubu bir orman yangınını ateşleyen kıvılcım olarak düşünün. Yangın ilk başta yakalanmasa bile, o küçük grup saçmalığa inanıyor ve fikir sonuç olarak tutar.

Sosyal medya saçmalıkları, bir grup insan birbirini bulur ve inançlarını tartışırken organik olarak başlayabilir. Ancak, platformlar arasında reklamları hedefleyen pazarlama kampanyaları ve hedef kitlenin yoğun bir konudan gelen tıklamalara ihtiyacı olan her yayının önemli bir şey olup olmadığının belirlendiği bir medya ekosistemi ile, hedefli botlar ve troller ağı tarafından da yayılabilir .

Ne Yapabilirsin?

Arkadaşlarınızın sana güvendiğini bilin. En azından biraz. Bir bağlantı ya da bir fikri paylaşırsanız, ona ince bir onay veriyorsunuz demektir. (Evet, biyolojinizde “RT’ler onaylamaz”) bile. Bir kişinin bu başlık veya fikri görme sayısını ekliyorsunuz, yani gücüne güç katıyor demektir. Paylaşmadan önce düşünün. Biliyorum, her şüpheli görünümlü tweete veya içeriğe girmek için vaktiniz yok. Ancak burada size bir dakika sürmeyecek saçmalıkları izlemenin bazı yolları vardır:

  • Tarihi kontrol et: Bugünkü haberlerle alakalı olduğunu düşündüğünüz bir şeyi paylaşıyor musunuz? Fakat aslında aynı skandalın geçen yılki versiyonundan mı kaynaklanıyor? Eski olsa da yine de paylaşmaya değerli olduğunu unutmayın.
  • Kaynakları arayın: Gerçekler veya gerçekler olduğunu iddia eden şeyler varsa, nereden geldiklerini görün. Eğer bir çalışma ile ilgili ise, bilimsel makaleyle bağlantı var mıdır? Hukuk bir yasa ile ilgili ise, hikaye yasanın söylediği konularda spesifik olur mu ve yasal bir uzmana yorumlanıp uygulanacağını nasıl isteyeceklerini soruyor mu?
  • Buna bir bakın: Doğru olsaydı, gerçeği teyit edebilecek yeri kontrol edin. Bir salgın varsa, Ülke’nin bir açıklaması olmalıdır. Hava limanında uçaklar olsaydı, Hava alanı böyle söylerdi ya da en azından haber yayınları bunu kapsardı. Ve bu haberler, güncel bir tarihe ve uygun kaynaklara sahip olacaktı, bunların hepsinin birlikte nasıl çalıştığını görüyor musunuz?
  • Tersi görüntü arama: Bir fotoğrafta gerçekleri kontrol etmek zordur, ancak fotoğrafın eski olup olmadığını kolayca öğrenebilirsiniz. Sağ tıklayın ve bir göz atın.

Bu ipuçları sizi her şeyden korumaz, ancak en azından saçmalıklarının bir kısmını durdurmaya yeter ve sonra dünyaya daha az saçmalık yeri olmasına yardım ettiniz! Bunu, göreviniz, bunu kabul etmeyi seçerseniz: Önce sosyal medyada gördüğünüz, en başta inandırıcı görünen saçmalıkları hatırlayın. Neredeyse tam da inanmıştın? Ne yazık ki, okunaklı değil mi?


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.