padişahların tılsımlı gömlekleri

Padişahların Tılsımlı Gömlekleri

Padişahların Tılsımlı Gömlekleri

gomlekOsmanlı sultanlarının ayet, hadis ve sembollerle süslü her biri üç-dört yılda dokunan ‘tılsımlı gömlekler’inin sırrı hâlâ çözülemiyor. Uzmanlar, gömleklere işlenen şifrelerin Osmanlı tarihine ışık tutacağına inanıyor. Osmanlı padişahlarının savaşta galip gelmek, nazardan korunmak ve şifa bulmak için giyindikleri tılsımlı gömleklerin üzerindeki harf ve rakamların işaret ettiği anlam şimdilik bir sır.

Üstelik çözülemeyen yalnızca şifreler değil, kumaşların nasıl olup da 8 bin çözgü ipiyle dokunduğu da anlaşılabilmiş değil.

Gömleklerin şifresini ve dokuma tekniğinde kullanılan formülü bulmak ise merak tatmininden daha öte bir anlam taşıyor. Amaç, ‘altın oran’ı Türk tekstilinin hizmetinde kullanmak.

Tılsımlı sultan gömlekleri, ayet ve duaları tespit eden bir alim, işe başlamak için ‘eşref saati’ni hesaplayan müneccim ve sonunda gömleği bezeyen nakkaşların ortak ürünü. Kumaşlar çoğunlukla o zamanki (daha&helliip;)

padişahların tılsımlı gömlekleri

İstanbul Paşaları

İstanbul Paşaları 

pasaOsmanlı döneminde İstanbul’da bir semte adını veren ilk paşa sanırım Mahmut Paşa oluyor. Fetihten dokuz yıl sonra Kapalıçarşı’nın alt kısımlarında 265 dükkanlı bir çarşı kuruyor. Cami, hamam, han, medrese, mahkeme, tekke, çeşme yaptırıyor. Mahmut Paşa, devşirme bir Rum; II. Murat döneminde Edirne Sarayı’nda yetişiyor. II. Mehmet ‘in yanında İstanbul’un fethine katılıyor. Fetihten hemen sonra başı vurulan Çandarlı Halil Paşa ‘nın yerine sadrazam oluyor. Dört yıl sonra azlediliyor, Zağanos Paşa ‘nın kızlarıyla evlendikleri için II. Mehmet’le Mahmut Paşa bacanak oluyor. 1473’te tekrar sadrazamlığa getiriliyor ve bir yıl sonra da bacanağı tarafından başı vurduruluyor… Fatih Sultan Mehmet ‘in kaptanı deryası ve Mahmut Paşa’nın yerine sadrazam yaptığı Gedik Ahmet Paşa ‘nın adı Eminönü’ndeki Gedikpaşa’da kalıyor. (daha&helliip;)

padişahların tılsımlı gömlekleri

Uzaya İlk Roketi Türkler Gönderdi

Uzaya İlk Roketi Türkler Gönderdi

turk

ABD’de yayınlanan Weekly World News adlı dergi, dünyada insanlı ilk roketi ABD’lilerden 330 yıl önce 1633’te Türklerin İstanbul’da fırlattığını yazdı.

Haberini, Norveç Havacılık Müzesi Müdürü Mauritz Roffavik’in açıklamasına dayandıran dergiye göre, Hasan Çelebi adlı Türk, barutla çalışan iki katlı roketi 1633 yılında yaptı. Bu roket ateşlendikten sonra denize düşmeden önce 2,5 km yol aldı. 30 metre boyundaki roketin orta bölümüne yerleşen Hasan Çelebi de ilk kez gerçek anlamda roketli uçuş yapan insan oldu.

300 metre yükseldi ve paraşütle indi (daha&helliip;)