Excel’de bazen yaptığımız işlemlerde karşımıza çeşitli hata mesajları çıkmakta. İşte bu hataların çeşitlerini ve ne manalara geldiğini bu yazımızda işlemeye çalışacağım. Hemen ilk ve en sık karşılaştığımız hatamızdan başlayalım.

Excel #YOK Hatası ne demektir?

#Yok hatası, bir formülde veya bir işlevde kullanılamayan değerle karşılaşıldığında göreceğimiz bir hata türüdür.

Çalışma kitabımızda veya sayfamızdaki hücrelerde, henüz kullanılamayan veriler varsa, bu hücrelere #YOK girerseniz böylece bu hücrelere başvuran hücreler, bir değer hesaplamayı denemek yerine #YOK hatası verecektir.

Excel #AD? Hatası ne demektir?

#AD? hatası, hücredeki metni tanımadığı, anlamlandıramadığı zaman göreceğimiz bir hata türüdür.

Bu hatanın en çok karşılaşıldığı durumlardan birisi, kullandığımız formüllerde metinleri tırnak içine almayı unuttuğumuzda ortaya çıkar. Elbette başka durumlarda da karşımıza bu hata değeri çıkmakta. Örneğin Hücrelere verdiğimiz isimler, formüllerde yanlış, eksik veya hatalı girildiğinde, yada isimler değiştiğinde, silindiğinde bağlı olan diğer formüllerde bu hata karşımıza çıkabilir.

Excel #BAŞV! Hatası ne demektir?

#BAŞV! hatası, bir hücre başvurusu geçerli değilse göreceğimiz bir hata türüdür.

Bu hata daha çok birbirinden virgülle ayrılmış olarak her hücreye tek tek başvurarak oluşturulan formülde satır veya sütun silinirse karşımıza çıkacaktır. Örneğin; =TOPLA(A1,B1,C1) gibi bir formülde B1 hücresi silindiğinde =TOPLA(A1,#BAŞV!,C1) olacaktır.

Excel #### Hatası ne demektir?

#### hatası, excel’in en kolay hatası diyebiliriz. Sütun genişliği yetmediği aynı zamanda da tarih ve saat formüllerinde – değeri döndürdüğü zaman göreceğimiz bir hata türüdür.

Bu hata sütun genişliği yeterli gelmediği durumlarda sütün genişliğini biraz daha açtığınızda ortadan kalkacaktır. Tarih ve Saat formüllerinde de – değer verdiğinin işaretidir. Formülümüzü düzelttiğimiz de hata ortadan kalkacaktır.

Excel #SAYI/0! Hatası ne demektir?

#sayı/0! hatası, Bölme işleminde karşılaştığımız bir hata türüdür.

Bu hata bölen sayısının 0’a eşit olduğu durumlarda karşımıza çıkmaktadır. Yani A1 hücresine 10 B1 hücresine ise 0 değerini verip C1 hücresinde =A1/B1 gibi bir formül uygularsak karşımıza #SAYI/0! hatası çıkacaktır.

Excel #BOŞ! Hatası ne demektir?

#Boş! hatası, Kesişmeyen iki alanın kesişimini belirttiğiniz zaman oluşur. Kesişme işleci, başvurular arasındaki boşluk karakteridir.

Yanlış bir aralık işleci veya yanlış bir hücre başvurusu kullanma.  Kesişmeyen iki alana başvurmak için, birleşim işlecini, yani virgül (,) kullanın. Örneğin, formül iki aralığı topluyorsa, iki aralığın bir virgülle ayrıldığından emin olun (TOPLA(A1:A10,C1:C10)). Virgül geçilirse, Microsoft Excel her iki aralıkta ortak olan hücreleri toplamaya çalışır, ancak, A1:A10 ve C1:C10 aralıkları kesişmediği için, ortak hiçbir hücreleri yoktur.Aralıkların başvurusundaki yazım hatalarını denetleyin.

Excel #SAYI! Hatası ne demektir?

#SAYI! hatası, formülümüz de yinelenen bir değişken yada hatalı bir değişken kullanıldığında karşılaştığımız bir hata türüdür.

Bu hata, genelde sınırsız döngü veya anlamsız döngüler de karşımıza daha çok çıkmaktadır. Sonucun bulunamadığı durumlarda çıkan bu değer en çok faiz veya muhasebesel hesaplamalar da kullandığımız FAİZ_ORANI ve İÇ_VERİM_ORANI gibi fonksiyonlarda karşımıza çıkmaktadır.

Excel #DEĞER! Hatası ne demektir?

#DEĞER! hatası, başvurulardaki sıkıntılardan kaynaklanan bir hata türüdür.

Bu hata, genelde formülümüzü yazarken yaptığımız ufak eksikliklerde karşımıza çıkar. Excel bu tarz hataları öncelikle kendi düzeltmek ister ve bunu bize bildirir. Yada fonksiyonlardaki hücre değerleri, fonksiyonun yada formülün amacına uymadığında karşımıza çıkacaktır. Örneğin, A1 hücresinde bir “metin” var ve B1 hücresinde ise rakam 10 mevcut olduğu halde bu iki hücreyi toplamak istediğimizde =A1+B1 karşımıza bu hata yani #DEĞER! çıkacaktır.

Son Olarak Bu hata değerlerini veya hata göstergelerini gizlemek için

Yukarıda bahsettiğimiz hata değerlerinin bazı durumlarda görmezden gelmek gerekebilir. Bu gibi durumlarda genelde hata değeri çıkarmak yerine 0 değeri vermek en mantıklısıdır. Bunun için kullanacağımız formül yada fonksiyonun kullanımı ise

=EĞERHATA(istediğiniz formülü buraya girin;0) şeklindedir.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.