Gezileri Kabusa Çevirebilen Hastalık: Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Gerilim tipi baş ağrısı olarak adlandırılan sağlık sorunu kişinin alnında sıkıştırma tarzında basınç hissetmesi durumudur. Hastalar alınlarının sıkı bir bant ile sıkılmış gibi basınç hissettiklerini ifade etmektedirler. Gerilim tipi baş ağrısı alındaki basınç hissinin yanı sıra göze, boyuna ve omuzlara da yayılım gösterebilmektedir. Ancak çoğu hasta bu ağrının alınla sınırlı kaldığını ifade etmektedir. Gerilim tipi baş ağrısı için genel bir tanım yapacak olursak gerilim tipi baş ağrısının kafadaki basınç olarak tanımlanması en iyi tanım olacaktır.

Gerilim tipi baş ağrısında kafa basıncı alnı ve çevre dokuları çift taraflı olarak etkilemektedir. Bu baş ağrıları adından da anlaşıldığı gibi gerilim tarzındadır hiçbir şekilde zonklama vs. yapmaz. Bu gerilim tipi baş ağrıları nadir aralıklı, sık aralıklı ve kronik ağrılı gerilim tipi baş ağrısı olmak üzere 3 grup altında incelenmektedir. Bu gruplandırma ağrının görülme sıklığına bağlı olarak yapılmıştır.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Baş Ağrısı

 Gerilim tipi baş ağrısı başlı başına bir belirtidir. Bu ağrıların en tipik özelliği alın bölgesinden yayılım gösteren ve sıkıştırır tarzda olan baş ağrılarıdır. Bu ağrılarda herhangi bir zonklama vs. olmamaktadır. Hastalar bu gerilim tipi baş ağrısını farklı şekillerde ifade etmektedir. Kafanın içinin dolu olması, saç derisinde ve boyunda hassasiyet ve alından çevresinde oluşan basınç hissi gibi tanımlamalar hastalar tarafından yaygın bir şekilde ifade edilmektedir.

Gerilim tipi baş ağrısının farklı türleri olduğunu biraz önce söylemiştik. Bu belirtiler gerilim tipi baş ağrısının bütün türlerinde aynı şekilde ve aynı şiddette görülmektedir. Bu ağrı tipleri yalnızca süre olarak birbirinden farklılık göstermektedir.

Gerilim Tipi Baş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Baş Ağrısı

 Gerilim tipi baş ağrısı hakkındaki birçok detay bilinse de uzmandoktor .net sitesinde yer alan bilgilere göre tam olarak neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak uzmanlar alın ve boyun bölgesindeki kasların kasılma mekanizmasındaki değişikliklerin gerilim tipi baş ağrısına neden olduğunu düşünmektedirler.

Kasların kasılması çeşitli nedenlere bağlı olarak tetiklenebilmektedir. Özellikle kaygı, sağlıksız beslenme düzeni, yorgunluk, nezle, viral enfeksiyonlar, su tüketiminde azalma, hareketsiz bir yaşam ve stres gibi etkenler gerilim tipi baş ağrısına yaygın bir şekilde neden olmaktadır.

Bazı uzmanlar nadiren de olsa uzun süreli şiddetli baş ağrıları yaşayan kişilerin alın ve boyun bölgesindeki kas mekanizmasındaki değişmeler neticesinde gerilim tipi baş ağrısının ortaya çıktığını ifade etmektedirler. Ancak bu kesinleşmiş bir konu değil yalnızca bir varsayımdır.

Gerilim Tipi Baş Ağrısının Teşhisi Nasıl Konulur, Tedavisi Nasıldır?

Gerilim tipi baş ağrısı tedavisinin planlanabilmesi için öncelikle hasta şikayetlerinin iyi bir şekilde değerlendirilmesi ve manyetik rezonans ve bilgisayarlı tomografi ile görüntülenerek kesin tanının konulması gerekmektedir. Kesin tanı konulduktan sonra medikal tedaviye başvurulur.

Gerilim tipi baş ağrısı tedavisinde öncelikli olarak parasetamol ve ibuprofen gibi ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar ile baş ağrısının önüne geçilerek hastanın yaşam kalitesi yükseltilmeye çalışılır. Daha şiddetli vakalarda asetaminofen ve naproksen gibi ağrı kesiciler de kullanılabilmektedir. Bu ilaçlara rağmen hastadaki ağrılar devam ediyorsa kas gevşetici ilaçlara ve serotonin geri alım engelleyici ilaçlara başvurulur.

Ağrı kesici ilaçların yanı sıra ağrıyı tetikleyecek unsurlara yönelik tedaviler de uzmanlar tarafından hastalara önerilmektedir. Bu tedaviler ile ağrıyı arttıracak stres duygusu akupunktur, yoga ve bilişsel davranışçı terapisi gibi yöntemleri içermektedirler. Eğer altta yatan psikiyatrik bir durum varsa amitriptilin türevi antidepresanlar kullanılabilmektedir. Ancak bu antidepresanların stres üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu kesin bir şekilde kanıtlanmamıştır. İlaç takviyesi doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.

Kategoriler: Sağlık

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.